Στίχοι, τα τρακτέρ των ποιητών

 

www.poetscircle.gr

Πάλι τα ίδια και τα ίδια, θα μου πεις, φίλε.

Όμως τη σκέψη του πρόσφυγα τη σκέψη του αιχμαλώτου τη σκέψη

του ανθρώπου σαν κατάντησε κι αυτός πραμάτεια

δοκίμασε να την αλλάξεις, δεν μπορείς.

 

Γιώργος Σεφέρης

 

Πρόσφυγας ο Σολωμός, πρόσφυγας ο Κάλβος, πρόσφυγας ο Καβάφης, πρόσφυγας ο Σεφέρης, πρόσφυγας ο Βενέζης, πρόσφυγας η Διδώ Σωτηρίου, πρόσφυγας η Λωξάντρα της Ιορδανίδου, πρόσφυγες τόσοι και τόσοι πνευματικοί μας δημιουργοί, άλλοτε και τώρα. Χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες ήρθαν απ’ τη Μικρά Ασία, χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, απόγονοι προσφύγων, λοξοδρόμησαν μετά τον πόλεμο κι έφυγαν απ’ την Ελλάδα για Αμερική, Καναδά, Ευρώπη και Αυστραλία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Άλλωστε, πάροικοι και παρεπίδημοι είμαστε όλοι μέσα στον κόσμο.

Σήμερα, εξαιτίας των γεωστρατηγικών συμφερόντων της Δύσης, καταφθάνουν στην Ελλάδα ατελείωτες καραβιές εξαθλιωμένων προσφύγων από εμπόλεμες χώρες. Εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες οι δυστυχείς αυτοί συνάνθρωποί μας για να ξεφύγουν από βέβαιο θάνατο και από την ανέχεια που προκαλεί ανθρωπιστικά τσουνάμι εξαιτίας εμφυλίων σπαραγμών, θρησκευτικού μένους, τυφλής βίας και κατατρομοκράτησης.

Οι ποιητές δεν έχουν τρακτέρ να κατεβάσουν στους δρόμους για να εισακουστούν, αλλά στίχους με τους οποίους αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες και αντιτάσσονται μαζί τους σ’ αυτή τη λαίλαπα του ολέθρου, σ’ αυτήν την μαζικής κλίμακας διεθνή κρίση ανθρωπισμού που εκπορεύεται από «πολιτισμένες» χώρες και αφανίζει κράτη και λαούς σε όλο τον πλανήτη, σε μια κλιμακούμενη παγκοσμιοποίηση τρόμου, φόβου και απέραντης δυστυχίας.

Οι ποιητές είναι εδώ όχι ως νάρκισσοι ή τουρίστες ή παράξενοι εξωτικοί τύποι που κοιτάνε αφ’ υψηλού το προσφυγικό ζήτημα, αλλά ως ενεργοί πολίτες ενός ευρύτατου φάσματος της κοινωνίας. Αφουγκράζονται την πλησίον τους δυστυχία, πιάνουν το σφυγμό και τα νοήματα της εποχής τους και καταγγέλλουν την γραφειοκρατική υποκρισία τόσο της ΕΕ όσο και της πολιτικής και οικονομικής ελίτ όπου γης, μεταπλάθοντας τους στίχους τους σε έμπρακτη συμπαράσταση και ειλικρινή αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες.

 

Κύκλος Ποιητών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s