Ένα Ποίημα Για Τους Πρόσφυγες – Εκδήλωση Ηρακλείου

AchilleasZavallis_05

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και της παγκόσμιας δράσης με θέμα: «Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες», η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τις Ομάδες Εθελοντών Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, διοργανώνει για την πόλη του Ηρακλείου εκδήλωση με κεντρικό περιεχόμενο την ποίηση και τη μουσική. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

  1. Απαγγελίες ποιημάτων με συνοδεία πιάνου. Απαγγέλουν οι: Ελένη Νέστορα, Μάρα Παναγιωτάκη, Αγγελική Σπινθάκη και Μαρία Φραγκιαδάκη. Στο πιάνο ο Μπάμπης Συμεωνίδης.
  2. Μικρή μουσική εκδήλωση με τους Λεονάρντο Σόμπι, και Κλαρίτα Σελμάνι (βιολί).
  3. Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τους πρόσφυγες.
  4. Έκθεση έργων των μαθητών 1ου, 2ου, 4ου, 8ο, 6ου, 44ου, 50ου Δημοτικών Σχολείων Δήμου Ηρακλείου.
  5. Παρουσίαση θεατρικού μονόπρακτου από το έργο του Ματέι Βισνιέκ, «Εθνικότητά μου το χρώμα του Ανέμου» από τη Θεατρική Ομάδα των Δημοσιογράφων Ηρακλείου σε σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνάκη (διάρκειας 15 λεπτών).
  6. Παράλληλη προβολή με θέμα τις πολλές δύσκολες φάσεις της προσφυγικής Οδύσσειας (φυγή από εμπόλεμη ζώνη, πορεία προς το άγνωστο, επιβίβαση σε πλωτά μέσα, ταξίδι, διάσωση, άφιξη στα νησιά του Αιγαίου, πορεία στα Βαλκάνια).
  7. Συμμετέχει η Μικτή Μουσική Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, με το έργο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, υπό τη διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου.

Στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκδήλωσης που διοργανώνει και συντονίζει ο «Κύκλος των Ποιητών» με τίτλο: «Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες» θα πραγματοποιηθεί  την 21η Μαρτίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα  Ποίησης, σε  30 πόλεις της  Ελλάδας.  Συνδιοργανωτής  είναι η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ και η πρωτοβουλία εθελοντών Refugees WelcomeGR. Η Ελλάδα, κατεξοχήν χώρα των ποιητών, μέσω της ποίησης, θα καταδείξει και την ουμανιστική της πλευρά.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού στο προσφυγικό ζήτημα και η συνεπακόλουθη, με όποια μορφή, αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s